ایمپلنت دندان یک درمان محبوب دندانپزشکی است که کاربرد آن در پر کردن جای خالی دندان از دست رفته به بهترین روش ممکن است. اگر هنوز این درمان را نمی شناسید، به هیچ وجه این مقاله را از دست ندهید.
ایمپلنت چیست ؟
ایمپلنت دندان ( به انگلیسی : dental implant ) یک درمان دندانپزشکی است که در آن یک پایه سازگار با بدن انسان، با یک جراحی درون استخوان به جای ریشه دندان قرار داده می شود و سپس با یک رابط روکش بر روی آن قرار داده می شود.
Fda در معرفی ایمپلنت دندان می گوید :
Dental implant systems consist of a dental implant body and dental implant abutment and may also include an abutment fixation screw. The dental implant body is surgically inserted in the jawbone in place of the tooth’s root.
سیستم ایمپلنت دندان شامل بدنه و اباتمنت است که گاهی ممکن است که پایه یا همان بدنه شامل اباتمنت نیز باشد. بدنه ایمپلنت با جراحی در درون استخوان فک به جای ریشه دندان قرار داده می شود.
قیمت ایمپلنت چقدر است ؟
هزینه ایمپلنت دندان وابسته به تعداد، برند، نوع کاشت، میزان تخصص پزشک و …. تعیین می شود و قیمت آن تا حد زیادی به دلار وابسته می باشد و قیمت آن ممکن است تغییر کند. اگر می خواهید درباره هزینه روز ایمپلنت دندان بیشتر بدانید، لینک زیر را ببینید.
اجزای ایمپلنت دندان
اگر بخواهید ایمپلنت دندان را بیشتر بشناسید، بهتر است با اجزای آن بیشتر آشنا شوید.
فیکسچر ایمپلنت چیست ؟
فیکسچر ایمپلنت ( fixture ) مهم ترین جز این درمان است که نقش ریشه دندان را ایفا می کند و به استخوان فک جوش می خورد که تا مدت ها بتواند یک تکیه گاه خوبی برای ایمپلنت دندان شما باشد.
فیکسچر های ایمپلنت در انواع رزوه، متریال، نوک، گردن، نوع اتصال، سایز، قطر و …. بسیار متفاوتی ساخته می شوند که هر کدام برای یک شرایط استخوانی و کاشت مناسب هستند. قالب متریال سازنده ایمپلنت دندانی از جنس تیتانیوم می باشد و در مواردی خاص از زیرکونیا استفاده می شود.
اباتمنت ایمپلنت چیست ؟
اباتمنت یا ( Abutment ) یکی از اجزای ایمپلنت است که به عنوان یک رابط بین پایه و روکش عمل می کند و سبب اتصال محکم بین آنها می شود که این اباتمنت در سایز، قطر و درجه های متفاوتی یافت می شود.
پروتز ایمپلنت چیست ؟
پروتز ایمپلنت که به نام روکش ایمپلنت نیز شناخته می شود، نقشی شبیه به تاج دندان را ایفا می کند و همان بخش نمایان ایمپلنت است که مهم ترین جزء در زمینه زیبایی ایمپلنت دندان است که در متریال های مختلفی ساخته می شود.
روکش های ایمپلنت رایج شامل پی اف ام، زیرکونیا و ایمکس می باشد که هر کدام از نظر زیبایی، طبیعی بودن، استحکام و هزینه با یکدیگر متفاوت هستتند.
تاریخچه ایمپلنت
تاریخچه ایمپلنت دندانی به مدت زمان های بسیار دور نیز باز می گردد و انسان ها از زمان های بسیار دور به دنبال یک راه حل برای جایگزینی دندان های از دست رفته بودند.
در بقایای چین باستان، یعنی حدود 4000 سال پیش، مردم سعی می کردند، ریشه ای با تراشیدن گیره های بامبو ایجاد کنند و با ضربه در درون استخوان قرار دهند. همچنین در مصر باستان با فلز های قیمتی سنتی سعی در ساختن چیزی شبیه به ایمپلنت دندان را داشته اند.
برای اولین بار، در سال 1952 دکتر پر اینگوار برانمارک که در حال تحقیق بر روی جریان خون در خرگوش ها بود، متوجه شد که استخوان با محفظه های تیتانیومی که در درون بدن خرگوش ها قرار داده است ترکیب شده است.
سرانجام در سال 1965، دکتر برانمارک موفق شد اولین ایمپلنت جهان را به صورت دو مرحله، آزمایش کند که این ایمپلنت تا 40 سال، کاملاً موفق در جای خود قرار داشت.
کاربرد ایمپلنت دندان چیست ؟
کاربرد اصلی ایمپلنت دندان جایگزینی دندان از دست رفته است که این درمان می تواند از یک واحد بی دندانی تا بی دندانی کامل کل دهان را درمان کند و یک جایگزین اساسی برای بریج و دندان مصنوعی می باشد.
کاربرد ایمپلنت دندان :
- پر کردن جای خالی دندان های کشیده شده
- دندان های پوسیده
- دندان شکسته و ترک دار
- جایگزین بریج دندان
- جایگزین دندان های مصنوعی
مزایای ایمپلنت دندان چیست ؟
- استحکام همانند دندان طبیعی
- طول عمر دائمی
- زیبایی کاملاً طبیعی
- عدم آسیب به دندان های مجاور
- جلوگیری از تحلیل استخوان و لثه
- مراقبت آسان
معایب ایمپلنت دندان چیست ؟
- هزینه بیشتر به نسبت درمان های رقیب
- درمان ممکن است تا چند ماه به طول بینجامد
- نیاز به انجام جراحی
- برای همه افراد ممکن است قابل انجام نباشد
عوارض ایمپلنت دندان چیست ؟
به طور کلی ایمپلنت های دندانی معمولاً در 90 الی 97 درصد مواقع کاملاً موفق هستند و عوارض ایمپلنت دندان به صورت نادر رخ خواهند داد که با مراجعه به پیش یک متخصص ایمپلنت با تجربه می توانید این ریسک را به حداقلی ترین حالت ممکن برسانید.
برخی از عوارض ایمپلنت دندان شامل :
- شکست درمان و جوش نخوردن پایه ایمپلنت
- شکستن، شل شدن یا افتادن پایه ایمپلنت
- مشکلات روکش ایمپلنت
- آسیب به سینوس یا عصب های دهان
- درد
انواع ایمپلنت دندان چیست ؟
ایمپلنت های دندانی رو به روز در حال پیشرفت هستند و از این رو انواع ایمپلنت بسیار مختلفی برای کاشت وجود دارند که به بررسی هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.
ایمپلنت دیجیتال چیست ؟
ایمپلنت دیجیتال ( dental implant ) یک روش کاشت و جراحی این درمان است که در آن از اسکنرهای و تجهیزات دیجیتال برای جراحی کمک گرفته می شود تا بتوان پایه ایمپلنت را در بهترین نقطه استخوان کاشت کنند و جراحی با حداقل برش، درد و خونریزی انجام شود.
ایمپلنت به روش پانچ چیست ؟
در ایمپلنت پانچی، نقطه جراحی ایمپلنت به جای برش های سنتی، به صورت گرد به اصلاح پانچ می شود که باعث کمترین تهاجم با لثه خواهد شد و در نتیجه درد و خونریزی تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.
مینی ایمپلنت چیست ؟
مینی ایمپلنت ( mini implant ) همانطور که از نامش پیداست، همان ایمپلنت ها با سایز کوچک تر تقریبا به اندازه یک خلال دندان هستند و در نقاطی که تراکم استخوان کمتری وجود دارد، مورد استفاده قرار می گیرد.
اوردنچر دندان چیست ؟
اوردنچر ( overdenture ) را می توان ترکیب درمان دندان مصنوعی و ایمپلنت نامید که در این درمان دندان مصنوعی های سابق یا دنچر بر روی پایه ایمپلنت قرار می گیرد که این موضوع سبب افزایش استحکام، عدم لقی، کاهش تحلیل استخوان و لثه می شود.
بریج بر پایه ایمپلنت چیست ؟
بریج دندان یک درمان سنتی برای جایگزینی دندان از دست رفته است که در آن از دندان های مجاور به عنوان تکیه گاه استفاده می شد و یک شبه دندان در قسمت بی دندانی قرار می گرفت اما در این درمان، به جای آسیب به دندان های مجاور از ایمپلنت دندان به عنوان تکیه گاه استفاده می شد.
انواع کشور سازنده ایمپلنت دندان
امروزه کشور های بسیار زیادی به تولید ایمپلنت دندان می پردازند که معمولاً برند های هر کشور به یکدیگر شباهت بسیار زیادی دارند.
ایمپلنت کره ای
ایمپلنت های کره ای به عنوان یک تولید کننده ایمپلنت با هزینه اقتصادی، مشغول به فعالیت هستند و امروزه موفق شدند در کنار هزینه مناسب، ایمپلنت هایی با کیفیت بسیار بالا تولید کنند که حتی در آمریکا نیز طرفداران مخصوص به خود را داشته باشند.
ایمپلنت سوئیسی
ایمپلنت های سوئیسی امروزه محبوب ترین ایمپلنت ها در سطح جهان هستند و بهترین ایمپلنت جهان که اشترومن می باشد، ساخت این کشور است و ایمپلنت های این کشور به کیفیت بالا شناخته می شوند.
ایمپلنت آمریکایی
محصولات آمریکایی معمولاً در جهان به علت کیفیت بالا مشهور هستند که ایمپلنت های آن نیز از این قاعده مستثنی نیستند و ایمپلنت های این کشور در ایران به طول عمر بالا و هزینه بالا مشهور هستند.
ایمپلنت ایرانی
امروزه کشور عزیزمان نیز ایران به تولید ایمپلنت دندان می پردازند و برخی از برند های آن کیفیت بسیار مناسبی ارائه می دهند و ایمپلنت های ایرانی به خاطر هزینه بسیار مناسبشان شهرت دارند.
ایمپلنت اروپایی
ایمپلنت های اروپایی اعم از فرانسه، المان و …. معمولاً به کیفیتشان مشهور هستند اما کیفیت آنها از رقیبشان یعنی سوئیس، کمی کمتر است اما این موضوع کیفیت آنها را به هیچ وجه نمی تواند زیر سوال ببرد.
مقایسه ایمپلنت با بریج و دندان مصنوعی
ایمپلنت دندان یک درمان بسیار کامل تر به نسبت بریج دندان و دندان مصنوعی می باشد که در ادامه به مزایای ایمپلنت به نسبت هر کدام می پردازیم :
مزایای ایمپلنت به نسبت بریج
- استحکام بالاتر
- عدم آسیب به دندان مجاور
- مراقبت آسان
- عدم تحلیل استخوان و لثه
- طول عمر مادام عمر به جای بریج ده سال
مزایای ایمپلنت به نسبت دندان مصنوعی
- عدم لقی
- عدم مشکل در جویدن
- سادگی در مراقبت
- زیبایی طبیعی تر
- عدم تحلیل استخوان و لثه
- طول عمر دائمی به جای طول عمر چند سال دندان مصنوعی
ایمپلنت دندان چقدر طول می کشد ؟
فرآیند صفر تا صد انجام ایمپلنت دندان کاملاً بستگی به شرایط جسمی و ایمپلنت شما دارد و به طور میانگین می تواند بین 1 الی 6 ماه به طول بیانجامد.
ایمپلنت دندان چگونه است و انجام می شود ؟
ایمپلنت دندان یک درمان با مراحل بسیار متفاوتی است و اما ممکن است این مراحل بین انواع ایمپلنت دندان متفاوت باشد. اگر می خواهید به پاسخ مراحل ایمپلنت دندان چیست؟ برسید، با ما همراه باشید.
مشاوره و طرح درمان
اولین مرحله برای شروع درمان ایمپلنت، بررسی وضعیت فرد برای شرایط ایمپلنت دندان است و یک برنامه ریزی برای درمان انجام می شود که به عنوان طرح درمان شناخته می شود. این برنامه ریزی به کمک معاینه، صحبت با فرد و عکس های مخصوص تعیین می شود.
پیشنهاد می شود حتماً قبل از مراجعه حتما عکس opg تهیه فرمایید.
جراحی ایمپلنت
می توان مهم ترین بخش مراحل ایمپلنت دندان را جراحی آن نامید. در مرحله جراحی ایمپلنت پزشک ابتدا یک برش کوچک بر روی لثه ایجاد می کند، تا بتواند به استخوان فک دسترسی پیدا کند. سپس یک سوراخ کوچک به منظور قرار دادن پایه ایمپلنت، ایجاد می کند و آن را در آنجا قرار می دهد.
پس از آن در صورت نیاز، لثه ها بخیه زده شده و مراقبت های بعد از ایمپلنت به فرد گفته می شود و فرد وارد دوره نقاهت یا جوش خوردن ایمپلنت دندان خواهد شد.
جوش خوردن ایمپلنت دندان
این مرحله بعد از جراحی ایمپلنت دندان قرار داد و مدت زمان این درمان می تواند در فرد به فرد متفاوت باشد. هدف از این دوره زمانی، فرصتی برای جوش خوردن پایه ایمپلنت دندان به استخوان فک است که وابسته به شرایط جسمی و استخوانی هر فرد می تواند متفاوت باشد و می تواند بین 1 الی 6 ماه به طول بینجامد.
هیلینگ
پس از جوش خوردن پایه ایمپلنت به استخوان ( بنا به تشخیص پزشک تعیین می شود )، نوبت به آماده سازی بافت نرم یا همان لثه برای قرار دادن روکش و اباتمنت است. در این مدت زمان یک پیچ به نام هیلینگ بر روی پایه ایمپلنت سوار می شود و در طول مدت زمان بین 2 الی 4 هفته، لثه فرم مد نظر را خواهد گرفت.
قالب گیری
این مرحله از ایمپلنت می تواند به صورت سنتی و دیجیتال انجام شود و هدف از این مرحله تعیین دقیق موقعیت بی دندانی، موقعیت و زاویه پایه ایمپلنت است تا بتوان طبیعی ترین روکش ایمپلنت مناسب هر فرد را ساخت. پس از انجام قالب گیری، این قالب ها به لابراتور ارسال می شود تا روکش سفارشی فرد ساخته می شود.
نصب روکش
پس از آماده سازی روکش ها توسط لابراتور، آنها به دست پزشک شما رسانده می شود و به مرحله نهایی ایمپلنت دندان می رسیم. در این مرحله روکش ایمپلنت به همراه اباتمنت بر روی پایه ایمپلنت دندان سوار خواهد شد و می توانید از ایمپلنت دندان خود لذت ببرید.
نظرات کابران
سلام ببخشید آیا بد از کاشت ایمپلنت باز محدودیتی برای خوردن غذاها وجود دارد؟
بعد از انجام جراحی به مدت چند روز باید غذاهای نرم و مقوی مصرف کنید اما بعد جوش خوردن ایمپلنت، می توانید هر چه که با دندان طبیعی میل میکردید، با ایمپلنت دندان نیز میل کنید.
میخواستم بدونم که برند ایمپلنت دندان توی طول عمر ایمپلنت تاثیر دارد؟ اگه داره چقدر توی طول عمر ایمپلنت تاثیر میذاره
برند های ایمپلنت هر کدام کیفیت ساخت مخصوص به خود را دارند و هر چه این کیفیت بیشتر باشد، هزینه و طول عمر آن افزایش پیدا خواهد کرد.
سلام میشه بفرمایید عمر مفید ایمپلنت دندان به طور متوسط چقدره و اگه ازش خوب نگه داری کنیم تا چقدر میتونه عمر کنه
سلام و احترام
عمر مفید ایمپلنت های دندانی 20 الی 25 سال است و در صورت داشتن استخوان خوب، استفاده از برند با کیفیت و رعایت مراقبت های لازم طول عمر آن می تواند تا مادام العمر ادامه داشته باشد.
سلام آیا تمام کسانی که ایمپلنت انجام می دهند به پیوند استخوان نیاز دارن یا خیر ؟ در چه شرایطی از پیوند استخوان استفاده می کنند
سلام و احترام
خیر . در صورتی که تحلیل استخوان وجود داشته باشد، پیوند انجام می شود که متخصص به بررسی عکس های ایمپلنت به شما نیاز یا عدم نیاز شما را پیوند مشخص می کند.
سلام من تقریبا همه ی دندان های یک فکمو از دست دادم اگه بخوام کل فکمو ایمپلنت کنم به چند ایمپلنت نیاز است؟
سلام و احترام
تعداد ایمپلنت لازم برای یک فک وابسته به شرایط استخوان و لثه، میزان حساسیت فرد، نوع ایمپلنت کامل و بودجه فرد توسط متخصص با معاینه تعیین می شود اما به طور میانگین 6 الی 10 پایه ایمپلنت برای یک فک مناسب است.
ایا ایمپلنت دندان برای همه پنج شیش ماه زمان می بره ؟ راهی هست که سریع تر ولی مطمعن بشه ایمپلنت انجام داد؟
سلام و عرض ادب
ایمپلنت دندان وابسته به شرایط فرد ممکن است متفاوت است اما اگر می خواهید ایمپلنت دندان شما زودتر به مرحله نهایی برسد، می توانید از ایمپلنت های فوری استفاده کنید.