یک سری فاکتورهای مهم در راستای طول عمر کامپوزیت دندان نقش دارند. به طور کلی کامپوزیت دندان وابسته به رعایت یک سری مراقبت و اصول سبب می شود تا کامپوزیت ها بین 5 الی 10 سال دوام داشته باشند. دقت کنید که اگر یک ماده به خوبی نگهداری شود قطعاً دوام بیشتری خواهد داشت. اما یک موضوع مهم را از یاد نبرید که هرگز نمی توان انتظار داشت که کامپوزیت ها 20 سال عمر کنند.
فاکتورهای موثر بر طول عمر کامپوزیت دندان
یکی از مهمترین فاکتورهایی که روی طول عمر کامپوزیت دندان تاثیر می گذارد تخصص و مهارت دندانپزشک است. این موضوع را جدی بگیرید. هر شخصی که دندان شما را ترمیم می کند و یا عصب کشی انجام می دهد کاندید مناسبی برای اجرای کامپوزیت دندان نیست. دندانپزشکانی که در لاین زیبایی و طرح لبخند فعالیت می کنند به طور کلی تجربه و تخصص مخصوصی در این راستا دارند. میزان مهارت و تخصص دندانپزشک در این زمینه سنجیده می شود. دندانپزشکی که برای نصب کامپوزیت در نظر گرفته می شود باید از نظر تجربه و دانش شرایط خوبی داشته باشد. در واقع منظور از تخصص دندانپزشک این است که بتواند نوع و روش نصب مناسبی برای کامپوزیت روی دندان ها در نظر بگیرد.
در واقع نیاز است که دندانپزشک سطح دندان ها را تمیز نماید. یعنی هیچ نوع آلودگی در محل درمان ایجاد نشود. هرچه شخص مورد نظر با تجربه تر باشد در نهایت ماندگاری کامپوزیت ها بیشتر می شود. محل درمان می بایست از نظر بیس بررسی شود و شرایط اجرای کامپوزیت نیز ارزیابی شود. برخی از کامپوزیت ها برای بافت مینای دندان مناسب نیستند و مساله ساز خواهند بود.
مراقبت پس از اجرای کامپوزیت نیز از فاکتورهای مهم محسوب می شود. بهداشت دهان و دندان خود را پس از اجرای کامپوزیت ها جدی بگیرید. سعی کنید وضعیت دهان و دندان خود را بسنجید و به طور کلی توصیه های دندانپزشکی را به دقت دنبال نمایید. البته که یک سری فاکتورهای مهم پس از نصب کامپوزیت مطرح است که باید بررسی شود. از یاد نبرید که نوع کامپوزیت نیز از نظر کیفیت اهمیت زیادی دارد. کسانی که بهداشت دندان و دهان را رعایت نمی کنند قطعاً با مشکل روبرو می شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مراقبت های کامپوزیت دندان می توانید به لینک زیر مراجعه فرمایید.
تاثیر نوع و جنس دندان بر طول عمر کامپوزیت دندان
یکی از نکاتی که شاید بهتر باشد همین حالا به آن بپردازیم تاثیر جنس دندان بر طول عمر کامپوزیت دندان است. دندان افراد از نظر ژنتیکی با هم فرق می کند. برخی از افراد دندان های مستعد پوسیدگی دارند. برخی دیگر از نظر جنس دندان شرایط بهتری دارند. بنابراین انتخاب بهترین برند کامپوزیت بر اساس میزان مقاومت دندان شخص یکی از مواردی است که روی طول عمر کامپوزیت دندان تاثیر می گذارد. در واقع سبب می شود که دوام کامپوزیت ها بیشتر شود. دقت کنید که جنس دندان ها به طور کلی یک پارامتر مهم و اصولی محسوب می شود.
آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان میشود؟
کسانی که جنس دندان ضعیفی دارند در ابتدا باید دندان های ترمیمی را به طور دقیق به وضعیت سلامت کامل برسانند. پس از آن نیاز است که تصویر برداری از موقعیت ریشه ها و بافت تاج ها صورت بگیرد. البته که به طور کلی جنس دندان ها متفاوت بوده و در نهایت طبق تصمیم دندانپزشک همه شرایط سنجیده می شود. طول عمر کامپوزیت دندانی نیز متفاوت خواهد بود و شاید یک ماده کامپوزیت روی دندان یک شخص تا 10 سال نیز دوام داشته باشد و همان مواد روی دندان شخص دیگر دوام کمتری داشته باشد.
چطور طول عمر کامپوزیت دندان را بیشتر کنیم؟
برای افزایش طول عمر کامپوزیت دندان باید یک سری پارامترهای مهم را رعایت کنید. یکی از موارد مهم پس از نصب کامپوزیت این است که در روز های اول اجازه ندهید که مواد غذایی رنگی و نوشیدنی هایی از جمله چای و قهوه روی دندان ها بنشیند. به این ترتیب بهتر است که مواد غذایی و رنگی کمتر مورد استفاده قرار بگیرد.
نیاز است که بهداشت دهان و دندان خود را بیش از قبل رعایت کنید. مثلاً پس از هر وعده غذایی می بایست مسواک بزنید. در صورتی که این کار برای شما دشوار بوده و یا شرایط و زمان مسواک زدن پس از هر بار غذا خوردن وجود نداشت می توانید با آب دهان خود را بشویید و از نخ دندان استفاده کنید. نخ دندان ها سبب می شوند تا پلاک و مواد غذایی که روی دندان ها و یا لابلای دندان ها هستند از بین بروند. دندانپزشک به شما دهانشویه ای تجویز می کند که بهتر است طبق نظر او استفاده کنید. دهانشویه سبب می شود که آلودگی های نهفته از بین برود و شرایط خاصی را فراهم سازد.
دقت کنید که برای افزایش طول عمر کامپوزیت دندان می بایست سیگار کشیدن را به حداقل برسانید. استعمال دخانیات نیز می بایست به حد معقول باشد. در نهایت می بایست دقت کنید که الکل نیز سبب آسیب رسیدن به بافت کامپوزیت دندان ها می شود. حتماً نیاز به چکاپ دارید و طبق نظر دندانپزشک می بایست پروسه چکاپ را پشت سر بگذارید. این کار سبب می شود که در نهایت مشکلی برای دندان های شما ایجاد نشود.
چرا کامپوزیت ها دچار شکستگی می شوند؟
شکستگی برای بافت کامپوزیت یک امر طبیعی است و در طول عمر کامپوزیت دندان تاثیر دارد. در صورتی که از مواد مرغوب برای اجرای کامپوزیت استفاده شده است، احتمال شکستگی یا لب پر شدن دندان ها به حداقل می رسد. اما روش دیگر این است که بهتر است مواد غذایی سفت استفاده نکنید. جویدن و گاز گرفتن یکباره یک ماده سفت سبب فشار زیاد به بافت کامپوزیت ها می شود. دندان هایی که شامل روکش های کامپوزیتی هستند در نهایت به واسطه عدم رعایت بهداشت دهان و دندان دچار شکستگی می شوند و چه خوب است این موضوع به دقت رعایت شود. از یاد نبرید که طول عمر کامپوزیت دندان بر اساس میزان نگهداری و رعایت شما نیز سنجیده می شود.
حتی اگر بهترین ماده کامپوزیت را انتخاب کنید و بهداشت را رعایت نکنید در نهایت طول عمر کمتری خواهد داشت و دچار مشکل می شود. کسانی که درگیر مشکل دندان قروچه هستند نیز می بایست منتظر شکستگی کامپوزیت باشند. این افراد معمولاً نیاز به گاردهای محافظ دارند تا در طول شب فشار زیادی به دندان ها وارد نشود. دقت کنید که مشکل دندان قروچه می بایست پیش از اجرای کامپوزیت توسط دندانپزشک برطرف شود.
عواملی که طول عمر کامپوزیت دندان را کاهش می دهند!
یکی از مواردی که سبب می شود تا طول عمر کامپوزیت دندان کاهش یابد عادت بد غذایی است. بسیاری از افراد علاقه به نوشیدنی های رنگی دارند. مصرف چای و قهوه در این افراد سبب بروز لکه های شدید روی کامپوزیت می شود و در نهایت طول عمر کامپوزیت دندان را کاهش می دهد. به طور کلی پس از استفاده از نوشیدنی های رنگی می بایست دندان خود را سریعاً بشویید. از یاد نبرید که تغییر رنگ کامپوزیت ها گاه دلایل مهمتری نیز دارد که می بایست ارزیابی شود. مثلاً اگر عادت به جویدن ناخن دارید در نهایت متوجه می شوید که بافت کامپوزیت ها تحلیل رفته است و ممکن است دچار برخی از عوارض کامپوزیت دندان بشوید.
این رویکرد سبب می شود که از طول عمر کامپوزیت دندان کاسته شود. در نهایت مسواک زدن با تاخیر و یا استفاده از مسواک های نامناسب سبب می شود که طول عمر کامپوزیت دندان کمتر شود. دقت کنید که شما باید نخ دندان مناسب کامپوزیت استفاده کنید. نخ دندان های مخصوص کامپوزیت سبب می شوند که از لثه ها نیز نگهداری شود و هیچ مشکلی ایجاد نشود. موضوع مهم دیگری که باید مد نظر قرار دهید این است که کامپوزیت ها از نظر سبک اجرایی متفاوت هستند.
آیا طول عمر کامپوزیت دندان دائمی است؟
چیزی به عنوان کامپوزیت دائمی وجود ندارد! به هر حال ماده ای که به عنوان کامپوزیت روی دندان سوار می شود، پس از مدتی نیاز به ترمیم خواهد داشت. اما اگر ترمیم به شکل دوره ای و روتین صورت بگیرد دیگر نیاز به هزینه اولیه برای اجرای کامپوزیت ها نخواهد بود. ماده ای که برای کامپوزیت دندان ها استفاده می شود می بایست از نظر کیفیت تضمین شده باشند. بسیار مهم است که از چه برندی برای کامپوزیت استفاده می شود. اگر برند مورد نظر بی کیفیت باشد در نهایت نتیجه کار جالب نخواهد بود پس بهتر است به این نکته نیز دقت لازم را داشته باشید و شرایط را بسنجید. یک موضوع دیگر این است که آیا سن روی طول عمر کامپوزیت دندان تاثیر دارد یا خیر.
این روش درمانی محدودیت سنی ندارد. یعنی همه افراد برای اصطلاح مشکلات ظاهری دندان خود می توانند به سراغ روش کامپوزیت بروند اما بهتر است بدانید که این روش برای کسانی که هنوز به سن بلوغ نرسیده اند نمی تواند پیشنهاد خوبی باشد و در نهایت مسئله ساز می شود. طول عمر کامپوزیت ها نیز گاه وابسته به شرایط ژنتیکی و ارثی افراد بوده و گاه نیز وابسته به موقعیت بدنی افراد سنجیده می شود.
در مورد اینکه چه زمانی برای تعویض یا ترمیم کامپوزیت مدنظر است نیز اینطور به نظر می رسد که دندانپزشک می بایست تشخیص دهد. در هر صورت شما می توانید با رعایت نکات طول عمر کامپوزیت ها را افزایش دهید.
طول عمر کامپوزیت دندان بر اساس نوع
از آنجایی که مدل های مختلفی برای اجرای کامپوزیت دندان دیده می شود بهتر است که کمی در خصوص این مدل ها صحبت شود و طول عمر هر یک سنجیده شود. نوع اول کامپوزیت ها مدل ماکروفیل است. این مدل کامپوزیت ها ذراتی با اندازه 10 الی 50 میکرومتر هستند. به هر حال ذرات بزرگتر سبب استحکام بیشتر می شود اما شاید از نظر زیبایی چندان مورد پسند قرار نگیرند. از سوی دیگر پرداخت و پولیش برای این مدل از کامپوزیت ها نیز راحت نیست. این ذرات به قدری بزرگ هستند که با چشم غیر مسلح دیده می شوند. در نهایت امکان جداسازی بافت رزین نیز وجود دارد.
کامپوزیت های میکروفیل نیز وجود دارند که سایزشان کمتر از 100 نانومتر است و از نظر زیبایی بی نظیر هستند. طول عمر کامپوزیت دندان میکروفیل به نسبت مدل قبلی بیشتر است. پرداخت این مدل از کامپوزیت ها نیز آسانتر صورت می گیرد. اما بدانید که این سبک از کامپوزیت ها مقاومت بالایی ندارند. در واقع نیروی فشاری گسترده سبب بروز آسیب به این کامپوزیت ها می شود. نیروهای عقبی روی دندان های عقبی نیز مساله ساز خواهند بود.
در مورد کامپوزیت های هیبریدی چقدر اطلاعات دارید؟
در خصوص طول عمر کامپوزیت دندان هیبریدی نیز دسته بندی های خاصی دیده می شود. این کامپوزیت ها مخلوطی از ذرات 10 و 50 میکرومتری و 40 نانومتری ارزیابی می شود. استحکام این کامپوزیت ها به طور کلی بیشتر است و صیقل و پرداخت آنها نیز به شکل حرفه ای صورت می گیرد. به طور کلی این مدل از کامپوزیت ها زیر مجموعه میکرو هیبرید و نانو هیبریدی هستند که می توانند یکی از بهترین گزینه موجود در بازار محسوب شوند.
نانو کامپوزیت ها با اجرای خوشه های نانو
امروزه جدیدترین نسل از نانو کامپوزیت ها وارد بازار شده اند. این مواد شامل ذرات 20 نانومتری هستند و به طور کلی به صورت خوشه های نانو ایجاد می شوند. این محصولات ذرات کوچکتری هستند که در کنار هم قرار می گیرند و ذرات بزرگتر را تشکیل می دهند. در نهایت نیز استحکام بیشتری دارند. یعنی مقاومتشان نیز در برابر پرداخت و فرسایش بیشتر شود. به طور کلی طول عمر کامپوزیت دندان نانو به نسبت سایر موارد بیشتر است و می تواند اجرای بهتری داشته باشد. نانوکامپوزیت ها از نظر سبک اجرا شرایط مخصوصی دارن و می توانند سبب زیباتر شدن دندان ها شوند. البته که این سیستم بر اساس موقعیت اجرایی دسته بندی می شود.
طول عمر کامپوزیت دندان را چطور تخمین بزنیم؟
برای تخمین شدن طول عمر کامپوزیت دندان می بایست به دو نکته دقت داشته باشید. نکته اول این است که معمولاً روکش های کامپوزیتی از نظر ساختار روی دندان های مختلف شرایط متنوعی دارند. بنابراین شما باید سعی کنید روکشی را انتخاب کنید که با ساختار اصلی دندان شما سازگار باشد. از سوی دیگر این موضوع را در نظر بگیرید که روکش های سرامیکی بر اساس مدل و سبک اجرایی متفاوت هستند. در واقع نوع اجرای این روکش ها نیز فرق می کند روکش های کامپوزیتی را می توانید در سبک و مدل های متنوعی بررسی کنید.
نظرات کابران