کسانی که از کامپوزیت برای رفع نقص های ظاهری دندان استفاده می کنند باید در مورد عوارض کامپوزیت دندان نیز اطلاعات کاملی داشته باشند. به این ترتیب می توانند روش هایی که طول عمر کامپوزیت را بیشتر می کند یاد گرفته و از کامپوزیت ها بهتر نگهداری نمایند و می توانند برای با آشنایی با عوارض کامپوزیت دندان از بسیاری از این عوارض جلوگیری نمایند. در ادامه عوارض کامپوزیت تک به تک معرفی و بررسی خواهیم کرد.
احتمال شکستن کامپوزیت ها
یکی از مهمترین عوارض کامپوزیت دندان این است که احتمال شکستن یا لب پر شدن دندان ها وجود دارد. احتمالاً زمانی که این روش را برای دندان های خود انتخاب می کنید به شما گفته می شود که امکان شکسته شدن دندان ها وجود دارد. در واقع نباید مواد غذایی سفت استفاده کنید و یا غذا را محکم بجوید. اگر کامپوزیت دندان شما مرتب پاکسازی نشود و مراقبت های لازم صورت نگیرد احتمال شکستن آن زیاد است.
برای جلوگیری از شکستن کامپوزیت و شناخت غذاهای مناسب کامپوزیت دندان می توانید به لینک زیر مراجعه فرمایید.
اگر ماده چسبناک روی کامپوزیت برای مدت طولانی باقی بماند نیز سبب می شود که کیفیت اصلی کامپوزیت ها از بین برود. در نهایت دچار شکستگی یا ترک می شود. در چنین حالتی نیاز به ترمیم خواهید داشت. در واقع ترمیم معمولاً هزینه های زیادی به همراه دارد اما از تعویض کامل کامپوزیت ارزانتر است.
نکته دیگری نیز در خصوص شکستن کامپوزیت ها وجود دارد. مثلاً این امکان وجود دارد که از برندهای کامپوزیت نامرغوب برای دندان ها استفاده شده باشد که در نهایت بسیار مشکل ساز میشود و سریعاً خرد می شود. کامپوزیت ها می بایست با کیفیت باشند. قیمت پایین کامپوزیت ها گاه به ضرر خودتان خواهد بود چون در نهایت با مشکل شکستگی روبرو می شوید.
بوی بد دهان از عوارض کامپوزیت دندان
بررسی ها اینطور نشان داده است که اگر کامپوزیت ها به شکل نادرست روی دندان ها نصب شوند، یا دندانپزشک غیرمجرب این کار را انجام دهد در نهایت شاهد ایجاد فاصله بین کامپوزیت ها خواهید بود و خط لثه مشخص می شود. در این شرایط غذا بین خط لثه و کامپوزیت گیر می کند و تجمع باکتری سبب می شود که مشکلات زیادی برای دهان ایجاد شود. یکی از مشکلات بوی بد دهان است.
بوی بد دهان از عوارض کامپوزیت دندان محسوب نمی شود. به این معنی که اگر کامپوزیت ها در ابتدا در جای اصلی خود قرار بگیرند و باکتری ها فضای مانور نداشته باشند هرگز با مشکل بوی بد دهان روبرو نخواهید شد. دقت کنید که اجرای کامپوزیت ها باید توسط یک دندانپزشک ماهر صورت بگیرد تا در صورت بروز مشکل، سریعاً برطرف شود.
یک نکته مهم دیگر که باید بدانید این است که مواد غذایی می بایست توسط نخ دندان و مسواک از روی دندان ها پاک شود. اگر این اتفاق نیفتاد یعنی نصب کامپوزیت با مشکل روبرو است. برخی از افراد دندان های نامرتب دارند. دندان های نامرتب در نهایت سبب می شود که فرم کلی دهان تحت تاثیر قرار بگیرد و روش کامپوزیت در ابتدا برای این گروه مناسب نخواهد بود. در واقع در ابتدا نیاز است که به واسطه ارتودنسی، دندان ها ردیف شوند و سپس اقدامات لازم برای زیباسازی ظاهری صورت بگیرد و کامپوزیت انجام شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بهترین مسواک ، خمیر و نخ دندان مخصوص کامپوزیت دندان می توانید مقاله ما را مطالعه فرمایید.
آیا کامپوزیت سبب پوسیدگی دندان ها می شود؟
در روش کامپوزیت گاه نیاز به ساییدن مینای دندان بوده و گاه نیاز نخواهد بود. دندانی که مینای ضعیفی دارد پس از ساییده شدن بیشتر در معرض خرابی و پوسیدگی قرار می گیرد. حال اگر کامپوزیت نیز در جای درست خود نصب نشده باشد در نهایت سبب پوسیدگی دندان ها می شود. عدم بهداشت دهان و دندان به شکل اصولی نیز مشکلات زیادی به همراه دارد و نیاز است که دقت لازم در بهداشت دهان صورت بگیرد. مثلاً برای اینکه مشکل پوسیدگی دندان نداشته باشید، باید از مسواک مخصوص کامپوزیت استفاده کنید. نیاز به استفاده روتین از نخ دندان دارید.
وجود یک سری دهان شویه ها سبب می شود که سلامت دهان و دندان شما حفظ شود. دقت کنید که برخی از افراد فکر می کنند دندان های کامپوزیت شده نیاز به مراقبت ندارند در صورتی که این تصور اشتباه است. دندان های کامپوزیت شده به اندازه دندان های عادی و حتی بیشتر از آنها نیاز به نظافت دارند.
کار با نخ دندان را یاد بگیرید و اجازه ندهید که ذرات غذا در لا به لای دندان های شما باقی بمانند. دقت کنید که در این صورت با مشکل پوسیدگی دندان اصلی روبرو می شوید و شاید نیاز به تخلیه کامل کامپوزیت ها داشته باشید که به مراتب دشوارتر خواهد بود. کامپوزیت ها باید مرتب مورد بررسی قرار بگیرند. عوارض کامپوزیت دندان در راستای پوسیدگی دندان شاید آنطور که باید مطرح نباشد اما به طور کلی عدم رعایت بهداشت دهان و دندان در این زمینه بی تاثیر نیست و باعث افزایش طول عمر کامپوزیت دندان می شود.
کبودی و تورم لثه بخشی از عوارض کامپوزیت دندان
کسانی که کامپوزیت دندان را انتخاب می کنند می بایست تا حدودی منتظر تورم و کبودی در لثه ها باشند. این تورم معمولاً دو هفته ادامه پیدا می کند. البته که تا حد زیادی نادر است اما تا دو هفته نمی تواند در لیست عوارض کامپوزیت دندان قرار بگیرد، چون موقت بوده و برطرف می شود. معمولاً پزشک در چنین شرایطی داروهای ضد التهاب تجویز می کند تا التهاب زودتر خوب شود. حال اگر میزان تورم و کبودی بیشتر و بیشتر شد و در نهایت عفونت حس شد قطعاً نیاز به پیگیری های جدی است. احتمالاً کامپوزیت در محل درست خود جا نخورده و مشکلات زیادی ایجاد کرده است. در کسانی که همیشه از کبودی و تورم لثه رنج می برند و بهداشت دندان های خود موارد کافی را رعایت نمی کنند، این موضوع قطعاً مساله ساز خواهد بود.
واکنش آلرژیک پس از اجرای کامپوزیت دندان
گاه دیده می شود که شخص به ماده کامپوزیت آلرژی دارد. البته احتمال این موضوع بسیار کم است اما وجود دارد. مثلاً پس از اجرای کامپوزیت، شخص درگیر سوزش، تورم و تغییر رنگ لثه می شود. در این صورت احتمالاً دندانپزشک کامپوزیت ها را برداشته و اقدامات لازم برای درمان لثه را دنبال می کند. واکنش آلرژیک زمانی رخ می دهد که از مواد نامرغوب برای کامپوزیت استفاده می شود. گاهی نیز سلامت دهان و دندان شخص بررسی نشده و اقدام برای کامپوزیت صورت می گیرد که در نهایت با آلرژیک همراه خواهد بود. بنابراین می بایست وضعیت سلامت دهان و دندان ها سنجیده شود و سپس اقدامات لازم صورت بگیرد.
لکه دار شدن دندان ها
کسانی که قصد دارند به هیچ عنوان درگیر عوارض کامپوزیت دندان نشوند می بایست مصرف نوشیدنی هایی که حاوی رنگ های مصنوعی یا طبیعی شدید است، را کنار بگذارند. مصرف بیش از حد قهوه و چای تند و یا نوشیدنی های رنگ دار سبب می شود که کامپوزیت ها رنگ طبیعی خود را از دست بدهند و یک سری لکه ها روی دندان ها دیده شود. البته نظافت دندان ها به صورت روتین سبب می شود که لکه ها ثابت نمانده و از بین بروند. یک موضوع مهم دیگر این است که لکه دار شدن کامپوزیت ها معمولاً زمانی رخ می دهد که شخص مصرف بیش از حد الکل یا سیگار داشته باشد در این صورت می بایست دقت کنید که نباید انتظار بالایی از دوام کامپوزیت ها داشته باشید چون سبب بروز مشکلات گسترده ای می شود.
بایدها و نبایدهای تراش مینای دندان
در بررسی عوارض کامپوزیت دندان، معمولاً راجع به تراش مینای دندان بسیار صحبت شده است. نصب کامپوزیت ها نیازی به تراش دندان ها ندارد. اما گاه دیده می شود که فرم دندان به شکلی است که برخی از قسمت ها نیاز به تراش جزئی خواهند داشت. در صورتی که پزشک تشخیص دهد که می بایست مینای دندان ها تراشیده شود قطعاً نکات مراقبتی به شما اعلام می شود. اگر نکات مراقبتی را به طور منظم رعایت نکنید، دندان اصلی شما دچار پوسیدگی می شود. در این راستا درمان باید توسط دندانپزشک متخصص صورت بگیرد تا میزان تراشیدن بیش از اندازه نباشد و نصب به درستی صورت بگیرد. از یاد نبرید که تراشیدن مینای دندان بیشتر مربوط به لمینت بوده و در روش کامپوزیت این کار بسیار جزئی و در صورت الزام صورت می گیرد.
طول دوره عوارض کامپوزیت دندان
در خصوص اینکه عوارض کامپوزیت دندان ادامه دار است یا قطع می شود نیز سوالات زیادی پرسیده شده است. برخی از حساسیت ها مانند تورم، سوزش و یا کبودی نهایتاً تا دو هفته بهبود می یابند. در صورتی که عوارض جدی اعم از درد، شکستگی و یا تغییر رنگ کامپوزیت وجود داشته باشد می بایست با مراجعه به دندانپزشک روش های درمان دندان به درستی صورت بگیرد.
دقت کنید که یک سری روش ها وجود دارد که سبب می شود تا از عوارض کامپوزیت دندان پیشگیری نمایید. برای پیشگیری از عوارض کامپوزیت دندان در ابتدا باید رعایت بهداشت دهان و دندان را در اولویت قرار دهید. در واقع اولین عامل بروز عوارض کامپوزیت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. شخص باید روزی دو بار مسواک بزند. نیاز است که نخ دندان استفاده کنید و دهانشویه مناسب نیز به تجویز دندانپزشک تهیه کنید.
شما باید دندانپزشک خبره ای برای اجرای کامپوزیت ها در نظر بگیرید. جنس مواد کامپوزیتی مرغوب در این راستا بسیار مهم است. مواد مشابه مختلفی وجود دارد که به دندان های طبیعی شما آسیب وارد می کند. برای اینکه نتیجه مطلوب تر شود در نهایت نیاز است که از بهترین مواد کامپوزیت استفاده شود. درمان هایی که پیش از نصب کامپوزیت نیاز است می بایست به دقت توسط دندانپزشک صورت بگیرد. اگر بیماری لثه وجود دارد باید به واسطه دارو درمانی برطرف شود. مشکلات جدی تر می بایست برطرف شده و سپس کامپوزیت اجرا شود.
برای برطرف شدن عوارض کامپوزیت دندان چه باید کرد؟
برای اینکه عوارض کامپوزیت دندان برطرف شود نیاز است که شکستگی دندان ها درمان شوند. کامپوزیت ها قابلیت ترمیم دارند. در صورتی که ترک خوردگی یا شکستگی رخ دهد نباید زمان را هدر دهید، چون شکستگی بیشتر می شود. برای درمان بوی بد ناشی از کامپوزیت نیاز است که بهداشت دهان و دندان ها را رعایت کنید. همینطور می بایست رژیم غذایی درستی داشته باشید و در نهایت اگر متوجه شدید که کامپوزیت ها به غلط نصب شده اند باید شرایطی در نظر بگیرید تا نصب به درستی انجام شود. برای این کار نیاز به مراجعه به دندانپزشک است.
درمان پوسیدگی دندان ها پس از کامپوزیت نیز به واسطه دندانپزشک صورت می گیرد. ترمیم پوسیدگی روش های مختلفی دارد. هرچه پوسیدگی پیشرفته تر باشد در نهایت کار دندانپزشک دشوارتر می شود. از یاد نبرید که برای جلوگیری از مشکلات و عوارض کامپوزیت دندان نیاز است که بهداشت دهان بیش از قبل رعایت شود. در صورتی که به مواد کامپوزیت بیش از اندازه آلرژی دارید می بایست از دندانپزشک بخواهید که کامپوزیت ها را از روی دندان ها بردارند و روش دیگری را برای اصلاح طرح لبخند دنبال کنند. البته پیش از تخلیه کامپوزیت ها یک سری داروهای خاص تجویز می شود که قطعاً می تواند تا حدودی جلوی مشکلات بزرگتر را بگیرد.
سوالات رایج
آیا عوارض کامپوزیت دندان در همه افراد دیده می شود؟
در صورتی که کامپوزیت توسط دندانپزشک حاذق صورت بگیرد و کامپوزیت ها در مکان درست نصب شوند، همینطور در نهایت دقت و مهارت لازم انجام شود و بهداشت دهان و دندان نیز رعایت شود به ندرت دیده می شود که درگیر عوارض کامپوزیت دندان شوید.
در صورتی که کامپوزیت دندان ها دچار آسیب شوند، قابلیت ترمیم برای آنها وجود خواهد داشت؟
در صورتی که کامپوزیت درگیر لب پریدگی و یا ترک و شکستگی شده باشد قابلیت ترمیم وجود دارد و هیچ مشکلی ایجاد نمی شود.
آیا بوی بد دهان همیشه بخشی از عوارض کامپوزیت دندان است؟
خیر. گاهی مشکلات گوارشی نیز سبب بروز بوی بد دهان می شود. به طور کلی نباید تجمع باکتری و پلاک در دهان روی دندان ها صورت بگیرد. این موضوع سبب می شود که درگیر بوی بد دهان شوید. در هر صورت این نکته را بدانید که آلودگی های ناشی از مواد غذایی سبب بروز بوی بد دهان می شود.
برای رفع زرد شدن کامپوزیت ها چه باید کرد؟
برخی از افراد برای رفع زرد شدن کامپوزیت ها به سراغ روش بلیچینگ می روند که تاثیر زیادی ندارد. به طور کلی کامپوزیتی که بسیار تغییر رنگ داده است می بایست تعویض شود. این کار توسط دندانپزشک صورت می گیرد.
آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان میشود؟
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این سوال می توانید از لینک زیر استفاده کنید.
آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان میشود؟
نتیجه گیری
عوارض کامپوزیت دندان زمانی رخ می دهد که شخص بهداشت دهان و دندان را رعایت نکند. در این صورت مشخص می شود که دندان ها وضعیت سلامت خود را از دست داده اند و نیاز است که توسط دندانپزشک شرایط بهداشت دهان و دندان ارزیابی شود.
نظرات کابران