روکش دندان چیست ؟

روکش دندان چیست ؟

روکش دندان یک محافظ برای دندان های آسیب دیده است که می تواند به دندان در استحکام و جویدن کمک کند. در این مقاله می توانید با صفر تا صد روکش دندان به همراه مراحل، انواع و پرسش و پاسخ متداول آن آشنا شوید.

روکش دندان چیست ؟

روکش دندان یا کراون دندان ( dental crown )  یک کلاهک محافظ دور تا دور برای دندان های پوسیده، شکسته، فرسوده و ضعیف است که روی دندان ثابت شده و سبب بهبود ظاهر عملکرد، ظاهر و قدرت جویدن دندان می شود.

روکش دندان بصورت کامل بر روی دندان اصلی چسبانده می شود و کاربردهای زیبایی و ترمیمی دارد. از روکش دندان با نام پروتز ثابت نیز یاد می شود و روکش دندان جنس های مختلفی دارد که پس از قالبگیری توسط پزشک متخصص به لابراتوار تحویل داده می شود و لابراتوار دندانسازی طبق قالب، روکش دندان را با ظرافت می سازد.

روکش دندان برای دندان هایی استفاده می شود که دیگر ترمیم کردن آن ها نمی تواند تاثیر گذار باشد. اگر دندانی پوسیدگی بیش از اندازه ای داشته باشد نمی توان دندان را پر کرد و برای آن دندان ها از روکش دندان استفاده می کنند. اگر دندانی دچار عفونت ریشه شده باشد باید تحت درمان ریشه قرار گیرد و معمولا بعد از درمان ریشه برای دندان هایی که دارای عفونت زیاد بوده اند از روکش ها استفاده می شود.

روکش دندان به انگلیسی به نام های dental crown و dental cap شناخته می شود و در صورت نیاز به مطالعه مقاله به انگلیسی می توانید از صفحه ( dental crown health direct ) دیدن فرمایید.

مزایای روکش دندان

  1. بهبود مینای دندان آسیب دیده
  2. بهبود ظاهر، فرم و رنگ دندان
  3. طول درمان کم و نتیجه سریع
  4. افزایش قدرت و استحکام دندان
  5. مقاومت در برابر تغییر رنگ

معایب روکش دندان

  1. وجود امکان آسیب و شکستن روکش دندان
  2. روکش دندان یک درمان برگشت ناپذیر است

انواع روکش دندان

در بالا روکش های دندانی آشنا شدید، اما این روکش های دندانی در انواع مختلفی ساخته می شوند که هر کدام از این انواع در هزینه، استحکام و زیبایی با یک دیگر متفاوت هستند. انواع روکش دندان رایج شامل :

  1. روکش پی اف ام
  2. روکش زیرکونیا
  3. روکش ایمکس
  4. روکش طلا
  5. روکش فلزی
انواع روکش دندان

روکش PFM مخفف Porcelain Fused to Metal که به معنی پرسلن ذوب شده به فلز است و در این روکش هسته که وظیفه استحکام را دارد، فلزی است و با یک سرامیک پوشانده شده که سبب زیبایی و همرنگ دندان شدن روکش می شود.

روکش پی اف ام به نام روکش دندان فلز و سرامیکی نیز شناخته می شود و یک روکش دندان قیمت مناسب است. این روکش استحکام و زیبایی معمولی دارد اما هزینه آن به نسبت روکش های سرامیکی به صرفه تر می باشد. این روکش ها زیبایی نوع تمام سرامیکی را ندارد و در برخی افراد سبب ایجاد حساسیت به فلز می شود. 

روکش زیرکونیا ( zirconia crown ) یک روکش دندان فول سرامیک است که از دی اکسید زیرکونیوم ساخته می شود که این روکش ها از نظر استحکام قابل قبول، از نظر زیبایی بسیار طبیعی هستند که یکی از رایج ترین روکش ها هستند.

روکش زیرکونیا

روکش های زیرکونیا با دوام هستند و هیچگونه حساسیتی ایجاد نمی کنند. این روکش ها با اینکه هزینه بیشتری به نسبت پی اف ام دارند اما به نسبت مزایایی که دارند، همچنان مقرون به صرفه هستند.

روکش ایمکس ( E-MAX ) جدیدترین و گرانترین نوش روکش هستند که از سرامیک لیتیوم سیلیکات سخته شده اند و به همین علت این روکش نیز فول سرامیک است که به نسبت زیرکونیا زیبایی و دوام بیشتری دارند.

از معایب روکش ایمکس می توان به هزینه بالا آن به نسبت روکش های دیگر اشاره کرد.

روکش دندان طلا طرفداران مخصوص به خود را دارا می باشد و زیبایی این روکش سلیقه ای می باشد اما این روکش مزایایی همچون زیست سازگاری و استحکام خوبی دارد و همچنین در طول زمان دچار تغییر رنگ نمی شود. 

روکش دندان تمام فلزی از ترکیبات فلزات مختلفی مانند پلاتینیوم، کبالت، نیکل، کروم و… ساخته می شود. این روکش ها برای جویدن بسیار مناسب می باشند و بسیار دیر فرسوده می شوند. این روکش ها از نظر زیبایی مناسب نیستند و امروزه دیگر خیلی رایج نیستند.

روکش دندان قیمت

هزینه روکش دندان وابسته به نوع، شرایط توسط پزشک تعیین می شود. قیمت روکش دندان به طور میانگین بین 3.500.000 الی 7.000.000 تومان می باشد. 

روکش دندان چگونه صورت می گیرد ؟

بعد از مراحل درمانی دندان ها ، دندان پزشک معاینات لازم را انجام می دهد و دندان را مقداری تراش داده و فرم می دهد تا روکش دندان به درستی روی آن فیکس شود. سپس به قالب گیری می پردازد. یک پلاک که حاوی خمیر مخصوص قالب گیری می باشد را در داخل دهان گذاشته و فشار می دهد. پس از این فشار ها فرم دهان بر روی خمیر های قالبگیری می افتد.

روکش دندان چگونه صورت می گیرد ؟

این قالب ها را بعد از انتخواب جنس روکش دندان به لاراتوار ها مخصوص دندان پزشکی فرساتده تا توسط لابراتور ساخته شود. در طی این مدت دندان پزشک یک روکش موقت یا یک پانسمان بر روی دندان می گذارد تا روکش دائم ساخته شود.

پس از ساخته شدن روکش تست های لازم برای اندازه بودن روکش ، ضخامت و … انجام می شود. اگر همه چیز کاملا دقیق و درست باشد روکش با چسب مخصوص روکش به دندان می چسبانند و نصب روکش تمام می شود.

فیلم روکش دندان

فیلم روکش دندان

آیا روکش دندان ضروری است ؟

روکش دندان یک محافظ برای حفظ دندان های شما در برابر آسیب های احتمالی است و معمولا روکش برای دندان عصب کشی و پر شده، پوسیده یا شکسته استفاده می شود و در صورت عدم استفاده می تواند باعث از دست رفتن دائمی دندان شود.

مراقبت های بعد از روکش دندان

  1. دندان های خود را مرتبا مسواک بزنید
  2. از نخ دندان و دهان شویه استفاده کنید
  3. بهداشت دهانی خود را به صورت کامل راعایت کنید
  4. از جویدن غذا های سفت و سخت مانند ته دیگ خودداری کنید

پرسش و پاسخ روکش دندان

روکش دندان در صورتی که در شرایط درست استفاده شود، بسیار مفید است و هیچگونه ضرری نخواهد داشت.

روکش دندان برای محافظت از دندان آسیب دیده، عصب کشی شده، پر شده و شکسته بسیار خوب است.

مدت زمان روکش دندان وابسته به تعداد، نوع و سرعت لابراتور تعیین می شود و به طور میانگین بین 5 الی 20 روز طول می کشد. 

میزان دوام روکش دندان وابسته به نوع، میزان فشار و مراقبت در فرد به فرد متفاوت است اما عمر روکش به طور میانگین بین 10 الی 15 است.  

معمولاٌ فرآیند روکش دندان حدود 2 جلسه مراجعه فرد نیاز دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرات کابران

مقالات پربازدید

قیمت ایمپلنت دندان چقدر است ؟

به طور کلی قیمت ایمپلنت دندان در تهران سال 1401 به صورت حدودی 6,000,000 الی 20,000,000 میلیون تومان به ازای هر واحد وابسته به شرایط ، نوع و برند متغیر می باشد.

ایمپلنت دندان چیست ؟

ایمپلنت دندان بهترین درمان برای جایگزین کردن دندان از دست رفته استفاده می شود. این درمان دارای بالاترین طول عمر ، استحکام و بیشترین شباهت به دندان طبیعی می باشد. در ایمپلنت دندان پایه از جنس تیتانیوم در درون استخوان فک قرار میگیرد و نقشی شبیه به ریشه دندان را دارا می باشد.

قیمت کامپوزیت دندان چقدر است ؟

قیمت کامپوزیت دندان به ازای هر واحد در حدود 500.000 هزار تومان الی 3.000.000 میلیون تومان می باشد که این هزینه وابسته به برند ، کیفیت و تخصص پزشک متفاوت می باشد.

کامپوزیت دندان چیست ؟

کامپوزیت دندان یک درمان ترمیمی و زیبایی است که برای پر کردن دندان و یا برای تغییر فرم و رنگ دندان استفاده می شود.

قیمت لمینت دندان چقدر است ؟

قیمت لمینت دندان در تهران بستگی به نوع متریال مصرفی، محلی که در آن لمینت دندان انجام می دهید و نیز تعداد لمینت مورد نیاز، از 1.000.000 تا 10.000.000 متغیر میباشد.

لمینت دندان چیست ؟

لمینت دندان پوسته نازک و سفارشی است که دندانپزشکان برای بهبود ظاهر در جلوی دندان ها قرار می دهند. ونیرها می توانند دندان های لکه دار، بریده شده و ناهموار را پنهان کنند.

تماس فوری