روکش دندان یک روش یک کلاهک محافظ برای دندان های آسیب دیده است که می تواند ظاهر، قدرت و استحکام دندان ضعیف را بهبود ببخشید. روکش دندان انواع مختلفی دارند که یکی از آنها پی اف ام می باشد. اگر می خواهید به صورت کامل با مزایا، معایب، و قیمت روکش پی اف ام ( pfm ) آشنا شوید، با ما همراه باشید.
روکش پی اف ام چیست ؟
پی اف ام یا pfm مخفف porcelain fused to metal می باشد که معنای سرامیک جوش خورده به فلز است که ساختار این روکش را به خوبی توضیح می دهد و می توان فهمید که در دسته روکش های تمام سرامیک قرار نمی گیرد.
پی اف ام برای مدت ها به عنوان محبوبترین روکش مورد استفاده قرار می گرفت اما امروزه روکش های تمام سرامیکی مانند روکش زیرکونیا و ایمکس به علت زیبایی بیشتری، رواج بیشتری دارند. البته روکش های پی اف ام به علت هزینه مناسب، در بسیار موارد به خصوص دندان های پشتی مورد استفاده قرار می گیرد.
قیمت روکش پی اف ام چقدر است ؟
هزینه روکش پی اف ام معمولاً از زیرکونیا و ایمکس کمتر می باشد و قیمت pfm به ازای هر واحد بین 4.500.000 الی 5.500.000 تومان می باشد که وابسته به کیفیت، نوع، شرایط و لابراتور متفاوت می باشد.
مزایای روکش پی اف ام
روکش های پی اف ام با روی کار آمدن روکش های تمام سرامیک، هنوز مورد استفاده قرار می گیرند و علت آن مزایای مخصوص آن می باشد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.
ظاهری دلپذیر و زیبا
روکش های پی اف ام به دلیل این که قسمت بیرونی آن ها از جنس سرامیک یا چینی است دارای ظاهر بسیار زیبایی هستند و همین موضوع ارزش آن ها را زیاد کرده است. پرسلن یا سرامیک را می توان با رنگ دندان های طبیعی فرد مطابقت داد. از همین جهت از نظر ظاهری شباهت زیادی به دندان های طبیعی دارند.
طول عمر بالا
فلز پرسلن و سرامیک که برای تولید این روکش ها استفاده می شوند دارای دوام بسیار بالایی هستند و فشار جویدن و ساییدگی را تحمل می کنند. از همین جهت روکش های پی اف ام دارای طول عمر بالایی هستند.
مقرون به صرفه بودن
روکش های پی اف ام از نظر قیمتی به صرفه هستند و تمامی مزایای یک روکش تماما چینی و یا سرامیکی را دارند.
معایب روکش پی اف ام
یکی از علت های کاسته شدن از محبوبیت روکش پی اف ام برخی از معایب است که شامل :
وجود خط تیره در قسمت انتهایی
هر چند قسمت بیرونی روکش های پی اف ام چینی هستند، به هر حال همچنان فلز دارند. این فلز در پایین تاج قابل مشاهده است. عموما لثه ها این خط تیره را می پوشانند، اما اگر لثه ها کمی عقب بروند خط تیره قابل مشاهده می باشد.
ایجاد حساسیت
افرادی که به فلز حساسیت دارند ممکن است با استفاده از روکش های پی اف ام دچار واکنش های آلرژیک شوند.
نیاز به تراش بیشتر به نسبت روکش های تمام سرامیک
روکش های پی اف ام معمولاً دارای قطر بیشتری هستند و برای قرار دادن آن باید تراش بیشتری بر روی دندان ایجاد شود.
مراحل قرار دادن روکش پی اف ام بر روی دندان
در اولین مرحله برای قرار دادن روکش پی اف ام، ابتدا دندانپزشک دندان را برای نصب روکش آماده می کند. از این جهت که احساس راحتی داشته باشید و دردی احساس نکنید دندان را بی حس می کنند. برخی از دندانپزشکان برای آرام کردن شما در حین کار، آرامبخش دندانپزشکی به شما می دهند.
در این مرحله از آماده سازی دندان، دندانپزشک هرگونه بافت پوسیده را از بین می برد. وابسته به میزان بافت برداشته شده، دندانپزشک دندان شما را ترمیم و بازسازی می کند.
طی این فرآیند، دندانپزشک دندان شما را طوری فرم می دهد که بتواند روکش دندان پی اف ام را روی آن قرار دهد. شکل دهی به طور کلی شامل برداشتن مینای دندان از برخی نواحی و ساختن دندان در نواحی دیگر است.
پس از این مراحل دندان پزشک از دندان های شما قالب تهیه کرده و برای لابراتور دنداهپزشکی ارسال می کند و این امر ممکن است 2 تا 3 هفته زمان ببرد.
از همین جهت دندان پزشک ممکن است روکش های موقتی را روی دندان های شما قرار دهد تا روکش های شما توسط لابراتور آماده شود. این روکش های موقت از جنس فولاد ضد زنگ هستند و عموما کیفیتشان همانند روکش های دائمی نمی باشد. زمانی که روکش های دائمی آماده می شوند روکش های موقت را بر می دارند و روکش های دائمی را نصب می کنند.
انواع روکش پی اف ام
روکش های پی اف ام معمولاً با ترکیبات مختلفی ساخته می شوند که به طور مستقیم بر روی هزینه، استحکام و عمر موثر است. برخی از انواع روکش پی اف ام شامل :
- ترکیب سرامیک و فلزهای مختلف : این نوع روکش از دسته فلز های مختلفی مانند نیکل استفاده می شود و ریسک حساسیت را افزایش می دهد.
- ترکیب سرامیک و تیتانیوم : تیتانیوم یک فلز زیست سازگار با حساسیت پایین است و در ساخته پایه های ایمپلنت نیز مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از روکش های پی اف ام رایج می باشد.
- ترکیب سرامیک و طلا : استفاده از طلا در این ترکیب باعث می باشد که هیچ حساسیتی در فرد ایجاد نشود اما هزینه روکش را بسیار افزایش می دهد و به همین علت استفاده از این دسته روکش امروزه چندان رایج نیست.
کاربرد روکش های پی اف ام
روکش های پی اف ام در شرایط مختلفی در دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرند که برخی از این کاربرد ها شامل :
- روکش های دندانی
- بریج
- روکش ایمپلنت
پرسش و پاسخ روکش پی اف ام
عمر روکش پی اف ام چقدر است ؟
عمر روکش های پی اف ام به میزان مراقبت، شرایط، فشار پایه، کیفیت و … بستگی دارد و به طور متوسط عمر مفید آن حدود 15 سال است.
تفاوت روکش پی اف ام و زیرکونیا در چیست ؟
این دو روکش در موارد مختلفی اعم از هزینه، متریال ساخت، زیبایی، استحکام و …. متفاوت است .
نظرات کابران