ارتودنسی چیست
ارتودنسی یکی از مهمترین رشتههای تخصصی دندانپزشکی است. همچنین اولین تخصص معرفیشده در دندانپزشکی میباشد.کار ارتودنسی بیشتر تصحیح مال اکلوژن یا جفتشدن نامناسب دندانهاست. این امر میتواند ناشی از موقعیت نادرست دندانها یا دو فک نسبت به هم باشد، یا ممکن است درجاتی از هر دو مشکل در یک فرد موجود باشد. درمانهای ارتودنسی ممکن است تنها بر تصحیح موقعیت دندانها یا تغییر الگو و جهت رشد دو فک (درمانهای ارتوپدیک) متمرکز باشد. از جنبهٔ دیگر میتوان درمانهای ارتودنسی را به درمان با دستگاههای ثابت و متحرک تقسیم کرد.
دستگاههای ثابت دستگاههایی هستند که در طول درمان نیازی به خارج نمودن آنها از دهان توسط بیمار وجود ندارد و اجزای اصلی تشکیلدهندهٔ آنها براکت و سیم میباشد. براکتها همان اجزای کوچکی هستند که توسط چسب خاصی به دندان چسبانده میشوند. در بین مردم از اصطلاح سیمکشی یا سیمبستن دندان هم برای اشاره به این عمل استفاده میشود. دستگاههای متحرک انواعی هستند که بیمار میتواند در طول درمان آنها را از دهانش خارج کند، البته گاهی این خارج نمودن ممکن است بنا بر تجویز ارتودنتیست محدود به زمانهای کوتاهی مانند زمان غذاخوردن یا مسواکزدن باشد. این نوع دستگاهها در بین مردم به «پلاک» مشهورند.
درمان ارتودنسی برای همه افراد
همه با دندان های زیبا متولد نشده اند. دندان های کج و بدشکل باعث احساس خجالت، ناراحتی و عدم اعتماد به نفس در اشخاص می شوند. در مرکز ارتودنسی در کلینیک روشا، درمان های ارتودنسی متنوعی برای کمک به داشتن لبخندی سالم و زیبا استفاده می شوند. موارد درمانی زیادی برای اصلاح دندان های بدشکل و کج وجود دارند که از جمله آن ها می توان به نگهدارنده (ریتینر)، هم تراز کننده (الاینر) و براکت دندان (نامرئی، فلزی، سرامیک و میکرو براکت ها) اشاره کرد.
اصلاح دندان های بدشکل و بد فرم (بد روی هم قرار گرفتن دندان های بالا و پایین)، بسیار مهم است. دلیل این اهمیت تنها به خاطر دلایل ظاهری و زیبایی نیست بلکه سلامت دهان و عملکرد آن هم نقشی بسیار اساسی دارند. سن، آرواره و سایز دندان ها، همگی روی لبخند فرد تاثیر بسزایی دارند. مشکلات جویدن بین سنین ۶ تا ۱۲ سالگی ظهور می کنند. البته این به این معنا نیست که افراد بالغ نباید از براکت استفاده کنند. در هر سنی می توانید دندان های سالم داشته باشید. در حقیقت، بسیاری از درمان های ارتودنسی به همان راحتی که برای کودکان قابل استفاده هستند، برای بزرگسالان هم می توان از آن ها استفاده کرد. در مرکز ارتودنسی ما، درمان ها و راه حل های ارتودنسی زیر را برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان در نظر گرفته ایم.
از مهم ترین موارد برای درمان ارتودنسی دندان مراقبت های بعد از آن است تا شما بتوانید نتیجه ای موفق از آن دریافت نمایید ، به یاد داشته باشید که مراقبت های شما از دندان ها تاثیرات به سزایی در دوره ی درمان و ترتیب جایگاهی دندان ها خواهد داشت بنابراین توجه به توصیه های ارتودنتیست و البته دقت در نگهداری ارتودنسی در روزهای اول بسیار حائز اهمیت است.
مهم ترين نكته در طول دوره درمان ارتودنسي تميز كردن مرتب دندانها و دستگاههاي ارتودنسي مي باشد.لذا بعد از هر وعده غذایی به طور صحيح و كامل دندان های خود را مسواک زده و هنگامی كه در خانه نيستيد حتماً مسواک ارتودنسی خود را به همراه داشته باشيد.طبق روش آموزش داده شده مسواک و نخ بزنید،هر دندان باید به تنهایی و با وسواس مسواک شود.همواره در تمام ویزیت ها مسواک خود را به همراه داشته باشید
ميزان نيرو و زمان استفاده ازدستگاه ها ی خارج دهانی (فيس ماسک ، هدگير، چانه بند) و كش های داخل دهانی در پيشرفت درمان نقش بسزايی دارد. لطفاً نيروی آنرا كم و زياد ننموده و زمان تجويز شده را دقيقاً رعايت كنيد.استفاده نا منظم از این وسایل دقیقا مانند استفاده نکردن آنها است. در صورت تجويز كش های داخل دهانی، قبل از تمام شدن كش ها جهت دريافت مجدد آن به مطب مراجعه نمائيد .عموماً بچه ها مي توانند با داشتن دستگاههاي ارتودنسي در دهان به راحتی بدوند، جست بزنند، شنا كرده و يا بازی نمايند، ولی بايستی توجه داشت كه در مواردي اين فعاليت ها عدم تجويز دارند. بهتر است با توجه به نوع دستگاه و نوع ورزش دستورات ويژه را دريافت نمائيد .
نظرات کابران