ارتودنسی دندان یکی از درمان های دندانپزشکی می باشد که سبب درمان نامنظمی و کجی دندان های می شود و با ارتودنسی می توانید از نامرتبی دندان خداحافظی کنید. در این مقاله قصد داریم به بررسی کامل درباره انواع مراقبت های ارتودنسی دندان بپردازیم.
مراقبت های ارتودنسی
مراقبت های ارتودنسی دارای اهمیت بسیار بالایی هستند و ممکن است در حین درمان برخی از ذرات مواد غذایی در بین پلاک های ارتودنسی گیر کنند و خطر پوسیدگی دندان های شما را بالا ببرند. همچنین شما باید در زمان ارتودنسی دندان خود از پلاک های دندان خود مراقبت کنید تا دچار آسیب نشوند.
مراقبت های ارتودنسی دندان به طور کلی به سه دسته تقسیم می شوند:
- مراقبت های قبل از ارتودنسی
- مراقبت های حین ارتودنسی
- مراقبت های بعد از ارتودنسی دندان
مراقبت های قبل از ارتودنسی
مهم ترین مراقبت قبل از ارتودنسی ، انتخاب یک متخصص ارتودنسی با تجربه و مجرب می باشد که به طور حتم بر روی کیفیت ، زیبایی و طول درمان شما تاثیر گذاشت و می تواند از بسیار از عوارض جلوگیری نماید. پس پیدا کردن یک متخصص ارتودنسی خوب ، درباره انواع ارتودنسی نیز تحقیق کنید تا با آنها آشنایی پیدا کنید.
البته تشخیص نوع ارتودنسی مناسب برای شما توسط متخصص ارتودنسی پس از معاینه تعیین می شود و با مشورت شما یکی از انواع ارتودنسی ها برای شما انتخاب می شود.
مراقبت های حین ارتودنسی
پس از قرار دادن پلاک های ارتودنسی ، مراقبت های از همان لحظه اول آغاز می شود. متخصص ارتودنسی شما نکات مهم در نگهداری و مراقبت را به شما توضیح می دهد. شما برای اینکه دچار عوارضی همچون پوسیدگی نشوید ، مهم است که این مراقبت های را رعایت کنید. ما قدم به قدم مراقبت های ارتودنسی را از روز اول تا بعد ارتودنسی برای شما شرح می دهیم.
مراقبت های روز اول ارتودنسی
در روز های اول نصب ارتودنسی ، شما ممکن است درد خفیف را تجربه کنید یا دندان های شما دچار حساسیت بشوند که شما می توانید از مسکن های بدون نیاز به نسخه استفاده کنید. همچنین برای کاهش این درد و حساسیت ها پیشنهاد از می شود که از آب گرم و آب نمک استفاده فرمایید.
مراقبت های روز اول ارتودنسی
مراقبت های هفته اول ارتودنسی چندان تفاوتی با روز های اول ندارد و بهتر است مراقبت های روز اول تا حدود یک هفته ادامه دهید.
روز اول ارتودنسی چه باید خورد؟
روز های اول بعد از نصب ارتودنسی دندان ، ممکن است غذا خوردن شما کمی با مشکل مواجه شود تا به ارتودنسی ها عادت کنید. همچنین بعد از بین رفتن درد خفیف روز های اول ، غذا خوردن برای شما راحت تر می شود.
بهتر از در روز اول ارتودنسی از غذاهای مقوی و نرم مانند سوپ ، میوه های نرم ، سبزیجات ، برنج ، سیب زمینی استفاده فرمایید. در ادامه درباره تغذیه در حین ارتودنسی به طور کامل صحبت خواهیم کرد.
نحوه مراقبت از دندان ارتودنسی شده
مراقبت های ویژه دهان و دندان در ارتودنسی
در حین ارتودنسی باید بهداشت دهان و دندان با حساسیت های ویژه تری انجام شود تا از هرگونه عوارض جلوگیری شود و طول درمان را کاهش داد.
مسواک زدن
در ابتدا برای انتخاب مسواک های مخصوص ارتودنسی حتما با متخصص ارتودنسی خود مشورت فرمایید. بهتر است در طول درمان ارتودنسی از مسواک نرم و برقی استفاده کنید و مسواک خود را پس از 3 ماه استفاده تعویض کنید.
نحوه مسواک زدن ارتودنسی
در طول درمان ارتودنسی به طور کلی روزی 3 الی 4 بار مسواک بزنید که هر مسواک زدن دو دقیقه طول بکشد. برای تمیز کردن هر دندان حدود 10 ثانیه وقت بگذارید تا مطمئن شوید که به خوبی تمیز شده است و کمی مسواک را فشار دهید تا ذرات مواد غذایی از روی ارتودنسی و دندان به خوبی پاک شود.
در مواقعی که امکان استفاده از مسواک را ندارید، پس از مصرف مواد غذایی آب را در دهان خود بچرخانید و دهان خود را آب شست و شو دهید.
نخ دندان
استفاده از نخ دندان در کنار مسواک زدن نیز می تواند مزایای بسیار زیادی داشته باشد زیرا شما به کمک نخ دندان می توانید فواصل بین دندان و پایین لثه را از جرم ها پاک نمایید که برخی از نقاط با مسواک قابل دسترسی نمی باشند.
نحوه استفاده از نخ دندان برای ارتودنسی
هنگام استفاده از نخ دندان در ارتودنسی آن را به آرامی از بین سیم ها رد کنید و روند نخ دندان کشیدن شما به صورت C شکل باشد تا به سیم ها آسیب وارد نکند و این نکته را مد نظر داشته باشید که نخ دندان را صورت عمودی و اره ای نکشید.
دهانشویه
استفاده از دهانشویه در طول درمان ارتودنسی مزایای مخصوص به خود را دارد اما هرگز نمی تواند جایگزین مسواک و نخ دندان باشید. بهتر است برای انتخاب دهانشویه مخصوص ارتودنسی با دندانپزشک خود مشورت کنید. استفاده از دهانشویه های آنتی باکتریال و دارای فلوراید برای ارتودنسی مناسب می باشد.
برای استفاده صحیح از دهانشویه ، دهانشویه را به مدت 30 ثانیه در دهان خود بچرخاید و حواستان باشد که آن را قورت ندهید. پس از استفاده از دهانشویه به مدت 1 ساعت بهتر است از خوردن مواد غذایی پرهیز کنید.
خمیر دندان ارتودنسی
در ابتدا باید بگوییم که قبل از خرید خمیر دندان خود ، می توانید به متخصص ارتودنسی خود مشورت کنید تا بهترین خمیر دندان برای خود انتخاب کنید. بهتر است خمیر دندانی که انتخاب می کنید دارای درصد مشخص و کنترل شده از فلوراید و خاصیت ضد پوسیدگی باشد.
همچنین امروزه خمیر دندان های مخصوص درمان ارتودنسی نیز به بازار آمده اند دارای مزایای مخصوص به خود هستند که برای شناخت آن ها باید با پزشک مشورت کنید.
مراجعه و چکاپ منظم
می توان گفت مهم ترین عامل در کاهش طول درمان ، مراجعات ماهانه ارتودنسی می باشد. در این چکاپ های دندانپزشک به بررسی وضعیت سیم ها و براکت های شما می پردازد و بریس ها به درستی تنظیم می شوند. حتما چکاپ های ماهیانه ارتودنسی را جدی بگیرید.
اجتناب از برخی عادت های اشتباه
در طول ارتودنسی جویدن مداد ، خودکار ، یخ و ناخن می تواند سبب آسیب به دندان و ارتودنسی بشود که باید از اینکار حتما پرهیز فرمایید. همچنین مصرف نوشابه ، قهوه ، سیگار و قلیان در دوران ارتودنسی مضر بوده و باید از مصرف آن ها پرهیز کرد.
رعایت تغذیه در دوران ارتودنسی
تغذیه در دوران ارتودنسی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد زیرا عدم رعایت آن می تواند باعث آسیب به ارتودنسی ، پوسیدگی ، زرد شدن دندان بشود که به طور کامل مواد غذایی حین ارتودنسی را برای شما بررسی خواهیم کرد.
بعد از ارتودنسی چه بخوریم ؟
حال شما طبق گفته بالا با اهمیت تغذیه در دوران ارتودنسی آشنا شدید. تغذیه در دوران ارتودنسی بر دو مبنای خوراکی های ممنوعه و خوراکی های مفید تقسیم می شوند.
لیست غذای نرم در ارتودنسی
خوراکی های ممنوع در ارتودنسی
به طور کلی مواد غذایی سفت ، خشک ، چسبنده در دوران ارتودنسی ممنوع می باشد که برخی از مواد غذایی ممنوعه مهم را ما به صورت لیست برای شما آماده کرده ایم.
خوراکی های ممنوع در ارتودنسی
خوراکی های ممنوع در ارتودنسی |
---|
آجیل |
خشکبار |
پاپ کورن |
آبنبات و شکلات سفت |
آدامس |
بلال |
چیپس |
ذرت |
یخ |
نان های تست یا سفت |
گز |
سوهان |
ته دیگ |
همچنین از خوردن نوشابه در ارتودنسی باید پرهیز فرمایید زیرا اسید های مضری که در نوشابه وجود دارند می توانند سبب پوسیدگی دندان ها بشوند.
خوراکی های مفید برای ارتودنسی
به طور کلی در طول درمان ارتودنسی باید از که موجب آسیب به بریس و سیم های ارتودنسی نشود و بهتر است از مواد غذایی نرم استفاده شود. همچنین مواد غذایی دارای کلسیم ، پتاسیم ، ویتامین C و D بسیار مفید می باشند.
لیست غذاهای نرم برای ارتودنسی
لیست غذاهای نرم برای ارتودنسی |
---|
موز |
ماست |
ژله |
پرتقال |
ماکارانی |
نودل |
سوپ |
پوره سیب زمینی |
لوبیا پخته |
نان نرم |
غذاهای دریایی بدون استخوان |
آش |
فرنی |
شل زرد |
بعد از ارتودنسی چه باید کرد ؟
برخی مراقبت های بعد از ارتودنسی دندان نیز همچنیان وجود دارند زیرا دندان ها تمایل برگشت به حالت قبلی خود را دارا می باشند. بهتر است در مراقبت های بعد از ارتودنسی به صورت مداوم از نگهدارنده یا ریتینر استفاده فرمایید که این نگهدارنده ها مانع از بازگشت دندان های به حالت قبلی شوند و نگهدارنده بعد از ارتودنسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. همچنین مراقبت های دهان و دندان نیز همچنان مهم می باشد.
ریتینر
مراقبت از نگهدارنده و ریتینر
- در 5 الی 6 ماه اول این نگهدارنده ها نباید بیشتر از 12 ساعت از دهان خارج شود.
- از محفظه های مخصوص برای نگهداری آن ها استفاده کنید.
- در هنگام ورزش و یا تفریحات آبی آن ها را از دهان خود خارج کنید.
- نگهدارنده ها را به صورت منظم با آب ، صابون و مسواک نرم شست و شو دهید.
مراقبت های ارتودنسی در ورزش
در ابتدا باید بگوییم که ورزش و ارتودنسی تداخلی با یک دیگر ندارند و اما باید در هنگام ورزش ، مراقبت هایی را انجام دهید که مانع آسیب به دندان و ارتودنسی شما بشود که ادامه بخشی از این مراقبت ها را برای شما شرح می دهیم:
- در صورتی که از ارتودنسی متحرک استفاده می کنید ، در هنگام ورزش آن ها را از دهان خود خارج کنید.
- از ورزش هایی که در آن ضربه به سر و صورت وجود دارد ، خودداری فرمایید.
- برای مراقبت بیشتر از ارتودنسی خود می توانید در هنگام ورزش از محافظ های دندانی یا گارد استفاده کنید.
- با احتیاط ورزش کنید
- در صورت آسیب به ارتودنسی ، فورا به پیش متخصص ارتودنسی خود بروید.
- اگر یک ورزشکار حرفه ای هستید ، قبل از انجام ارتودنسی با متخصص مشورت کنید.
مراقبت از پلاک متحرک ارتودنسی
مراقبت ارتودنسی متحرک به نسبت مراقبت از ارتودنسی ثابت ساده تر می باشد و راز موفقیت آن در متحرک بودن می باشد. شما می توانید ارتودنسی متحرک خود را از دهان خارج کنید و آن را تمیز کنید. مراقبت های مهم در ارتودنسی متحرک :
- مسواک زدن روزی 3 الی 4 بار در روز
- استفاده از نخ دندان و دهانشویه
- به طور مداوم ارتودنسی متحرک خود را تمیز نمایید.
- از محفظه های مخصوص نگهداری ارتودنسی متحرک استفاده نمایید
- تمیز کردن ارتودنسی متحرک با آب ، صابون و مسواک نرم
- در صورت تغییر حالت آن سریعا به پیش متخصص ارتودنسی خود بروید
مراقبت های ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی لینگوال یکی از انواع ارتودنسی می باشند که در آن براکت و سیم ها در پشت دندان وصل می شود. مراقبت در این درمان نیز مانند دیگر انواع ارتودنسی می باشد اما در آن اندکی تفاوت وجود دارد. در ارتودنسی لینگوال در هنگام رعایت بهداشت دهان و دندان ، باید حساسیت بیشتر به پشت دندان داشت و باید مطمئن شد که ارتودنسی به خوبی تمیز شده اند و جرمی در بین آن ها باقی نمی ماند.
مراقبت ارتودنسی لینگوال
البته در ارتودنسی لینگوال محدودیت غذایی کمتری وجود دارد و متخصص ارتودنسی آن ها را به شما توضیح خواهد داد. نکته ای که در تغذیه ارتودنسی های لینگوال مهم است باید از مهم غذایی چرب و دارای دانه های ریز بیشتر اجتناب کرد.
مراقبت در ارتودنسی لینگوال به علت هزینه بیشتر آن ، سبب اهمیت بیشتری است تا شما مجبور به هزینه های دیگر نشوید.
مراقبت های لازم برای کاهش درد ارتودنسی
در هفته اول که ارتودنسی ها بر روی دندان های شما متصل می شوند، ممکن است شما درد و حساسیت هایی را احساس کنید که با مراقبت هایی می توان آن ها را کاهش داد که برخی از آن ها شامل :
- استفاده از کمپرس سرد
- استفاده از موم های ارتودنسی
- رعایت رژیم غذایی و استفاده مواد غذایی نرم
- استفاده از مسکن های بدون نیاز به نسخه
- استفاده از مواد غذایی سرد مانند بستنی
- از خوردن مواد غذایی اسیدی پرهیز کنید
- شست و شوی دهان با آب نمک
عواقب بی توجهی به مراقبت های ارتودنسی
همه ی افرادی که به سمت درمان ارتودنسی می روند ، هدف آن ها داشتن لبخندی زیبا و دندان هایی مرتب است. پس از انجام ارتودنسی ، حساسیت مراقبت ها بیشتر می شود و در صورتی شما مراقبت های دهان و دندان خود را به درستی انجام ندهید، ممکن است سبب پوسیدگی دندان شما بشود و از زیبایی لبخند شما بکاهد.
همچنین عدم انجام مراقبت و اقدامات بعد از ارتودنسی ممکن است سبب افزایش طول درمان و هزینه فرد بشود. به همین دلیل بهتر است بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی انجام داده و به صورت منظم چکاپ های ماهیانه خود را انجام دهید. برخی از عوارض انجام ندادن درست مراقبت های ارتودنسی :
- لکه های سفید روی دندان
- التهاب و بیماری لثه
- پوسیدگی دندان
- افزایش طول درمان
- بوی بد دهان
- بازگشت دندان های به جای خود ( در صورت عدم استفاده از نگهدارنده )
نظرات کابران