روکش ایمپلنت دندان یکی از بهترین و موثر ترین راه ها برای جایگزینی دندانهای از دست رفته می باشد. استفاده از این روش نسبت به سایر روش های دیگر راحت تر و به صرفه تر می باشد. استحکام و طول عمر بالا همچنین راحتی استفاده از آن باعث محبوبیت این روش است. روکش ایمپلنت دندان نهایی ترین بخش کاشت دندان است. نصب روکش آخرین کاری است که بر روی ایمپلنت انجام می گیرد. این متریال در جنس های مختلفی در بازار موجود است که با توجه به نیاز بیمار از آن بر روی فک و دندان های او استفاده می شود.
روکش ایمپلنت
روکش ایمپلنت چیست؟
روکش ایمپلنت یک نوع پوشش پوسته ای از جنس چینی یا سرامیک است. این روکش به طبیعی جلوه دادن دندان های کاشته شده یا ایمپلنت کمک فراوانی می کند.
مزایای کاشت دندان یا ایمپلنت
مهم ترین و بزرگ ترین مزیت استفاده از روکش ایمپلنت طبیعی جلوه دادن دندان های کاشته شده می باشد. از دیگر مزایای استفاده از این روش عبارتند از:
- بهبود بخشیدن به عملکرد دندان ها جهت جویدن
- تثبیت دندان های مقابل و کناری
- کمک به گفتار مناسب تر
- اصلاح طرح لبخند
- جلوگیری از تخریب بایت در بلند مدت و ممانعت از روی هم افتادن فک ها
روکش ایمپلنت در کدام قسمت قرار داده می شود؟
دندان پزشک یا جراح دهان و دندان روکش ایمپلنت را روی ریشه دندان ها قرار می دهد. این عمل بعد از بهبود کامل زخم های ایجاد شده در دهان و همچنین بعد از جوش خوردن پایه ایمپلنت دندان با استخوان انجام می گیرد. روکش ایجاد شده در ریشه به کمک سیمان دندانپزشکی چسبانده می شود. لازم به ذکر است که نوع روکش یا در نظر گرفتن نیاز و همچنین خواست بیمار انتخاب و مورد استفاده قرار می گیرد.
مراحل روکش ایمپلنت
مراحل قالب گیری روکش ایمپلنت به این صورت است. ابتدا باید healing cap جهت فرم گرفتن لثه ها باید بسته شود. بعد از سپری شدن تقریبا ۱ هفته این قسمت باز می شود. سپس impression coping بر روی ایمپلنت نصب می شود. بعد از آن که قالب فک بالا انجام شد. آن را به ایمپرشن کوپینگ پیچ شده و قالب آن می ریزند.
ادامه مراحل روکش ایمپلنت در لابراتوار دندانپزشکی انجام می گیرد. مدت زمان مورد نیاز برای قالب گیری روکش و تهیه آن ممکن است ۲ الی ۳ ماه به طول بیانجامد. در صورت انجام عمل پیوند استخوان در فک این زمان به ۶ ماه یا حتی بیشتر خواهد رسید.
نکته: مراحل قالب گیری روکش ایمپلنت تا حد زیادی شبیه روکش دندان عادی است. با این تفاوت که در تهیه روکش مورد استفاده در ایمپلنت از برخی مواد استفاده می شود که در روکش معمولی از این مواد بهره ای گرفته نمی شود.
نصب روکش مورد استفاده در ایمپلنت به چه نحوی است؟
جهت نصب روکش ایمپلنت ابتدا باید روکش تهیه شود. برای آماده کردن روکش بیمار باید یک جلسه پیش از نصب قالب گیری را انجام دهد. بعد از قالب گیری، قالب های آماده شده به لابراتوار ارسال می شود.
بعد از آماده شدن روکش نوبت به مرحله نصب آن می رسد. لازم به ذکر است . نصب روکش های مختلف متفاوت است. به این صورت که بعضی از آن ها با پیچ به اباتمنت متصل می شوند و بعضی دیگر به وسیله چسب به ایمپلنت متصل خواهند شد.
در صورت افتادن روکش ایمپلنت چه باید کرد؟
افتادن روکش ایمپلنت یکی از رایج ترین عوارض انجام ایمپلنت است. در صورتی که روکش به تنهایی از اباتمنت مدا شود. دندان پزشکان می توانند به راحتی آن را مجددا وصل نمایند.
در صورت افتادن روکش ایمپلنت چه باید کرد؟
در صورتی که پیچ نگهدارنده ایمپلنت نیز شل شده باشد و روکش با اباتمنت درون آن افتاده باشد. باید متخصص ایمپلنت اقدام به جایگذاری مجدد آن نماید. زیرا برای جدا کردن اباتمنت درون روکش نیاز به مهارت و تخصص کافی دارد.
بعد از خارج کردن اباتمنت باید دوباره آن را به ایمپلنت پیچ کرد و سپس روکش را بر روی آن متصل کرد.
چسب روکش ایمپلنت
نوع و جنس چسب روکش ایمپلنت و چسب روکش دندان معمولی یکی است. نکته مهم این است که برای روکش مخصوص ایمپلنت بهتر است. از چسب رزینی استفاده نشود. زیرا این کار باعث جلوگیری از عفونت لثه ها می شود. همچنین به راحتی می توان اضافه های چسب را بر روی دندان ها پاک نمود. گاهی اوقات چسپاندن روکش در دو مرحله انجام می شود. مرحله اول موقت و مرحله دوم که بعد از دو تا سه ماه اجرا می شود دائمی می باشد.
نکات مهم روکش ایمپلنت
معمولا روکش ایمپلنت از جنس روکش دندان یا زیرکونیا انتخاب می شود. نصب روکش به قدری مهم و حساس است که تنها به دست فردی که فیکسچر را درون استخوان فک قرار داده است امکان پذیر می باشد. زیرا انجام این کار مستلزم آگاهی از قرار گیری فیکسچر و زاویه جایگزینی آن می باشد.
ساخت روکش ایمپلنت بهتر است توسط متخصص ایمپلنت انجام بگیرد. زیرا متخصص با انواع برندها و جنس روکش آشنایی دارد و به راحتی می تواند بهترین و مناسب ترین نوع برای استفاده بیمار را تشخیص دهد.
از دیگر موارد و نکات مهم درباره روکش ایمپلنت مراحل قالب گیری آن است. برای قالب گیری و نصب روکش باید مدت ۹۰ روز از کاشت ایمپلنت سپری شده باشد. زیرا گذشت این مدت زمان برای ترمیم استخوان اطراف ایمپلنت مورد نیاز می باشد. ترمیم استخوان سبب جلوگیری از لق شدن ایمپلنت می شود.
نکته کلیدی و بسیار مهم دیگری که در مورد روکش ایمپلنت وجود دارد. انجام پیوند استخوان یا سینوس لیفت بسته و باز است. اگر افراد جهت انجام ایمپلنت مجبور به گذراندن این مراحل شده باشند نصب روکش را باید به حداقل ۶ ماه بعد موکول کنند.
انواع روکش ایمپلنت
روکش ایمپلنت بر اساس موادی که در ساخت آن به کار رفته اند به سه نوع تقسیم می شوند؛
روکش تمام زیرکونیا
در ساخت روکش تمام زیرکونیا تنها از زیرکونیا استفاده شده است. این نوع روکش از زیبایی و استحکام بسیار بالایی برخوردار می باشد.
روکش فریم زیرکونیا
در ساخت این نوع روکش از زیرکونیا به جای فلزات دیگر استفاده می شود. زیرکونیا در بیس و پایه روکش مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع روکش بیشتر برای زیبایی بخشیدن به پرسلن یا همان سرامیک دندان استفاده می شود.
روکش از نوع PFM
پایه اصلی این نوع روکش ها از جنس آلیاژ فلز های گران قیمت می باشند که روی آن ها را با سرامیک پوشش می دهند.
انواع شیوه اتصال روکش ایمپلنت
روکش ایمپلنت از لحاظ شیوه اتصال به انواع مختلفی دسته بندی شده اند. مهم ترین این دسته بندی ها عبارتند از:
انواع شیوه اتصال روکش ایمپلنت
روکش screw retained
در این روش قسمت اباتمنت و فریم به صورت هماهنگ و یک دیت ساخته می شوند. در این حالت روکش به صورت مستقیم به ایمپلنت متصل می شود. در این روش روکش به صورت مستقیم به ایمپلنت پیچ می شود و دیگر از استفاده سیمان دندانپزشکی خبری نخواهد بود.
روکش Cemented
در این نوع اتصال اباتمنت به بدنه فیکسچر پیچ می شود. بعد از آن روکش روی اباتمنت با استفاده از سیمان مخصوص دندانپزشکی وصل می شود.
انواع متریال ساخت روکش ایمپلنت
انواع مختلف روکش ایمپلنت شامل موارد ذیل می باشند:
روکش چینی جوش خورده به فلز
این نوع روکش که به فلز جوش میخورد نسبت به روکش سرامیکی بسیار محکم و با قبات می باشد.
روکش سرامیکی
سرامیک ماده ای قابل دسترس می باشد که به راحتی می توان از آن استفاده کرد. قابلیت مهم این ماده در شباهت بسیار بالای آن به رنگ دندان طبیعی است. این نوع روکش به دلیل رنگ و جلوه ویژه ای که دارد. به سختی از دندان های طبیعی تشخیص داده می شود.
اکثر دندان های کاشته شده در دهان افراد از روکش ایمپلنت سرامیکی در آن ها استفاده می شود. روکش سرامیکی یکی از زیباترین و مقرون به صرفه ترین نوع روکش است که در کلینیک های دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.
روکش آلیاژ های پایه فلزی
روکش ساخته شده به وسیله آلیاژ های پایه فلزی نسبت به سایر روکش ها دارای دوام و استحکام فوق العاده بالایی است. این نوع روکش از مقاومت بالایی در برابر پوسیدگی و خوردگی برخوردار است. روکش های ساخته شده با پایه فلزی از فلز های مستحکم و بادوام ساخته می شوند.
استقرار و جایگذاری روکش ایمپلنت از جنس فلز نیازی به انجام عمل وسیع و گسترده ندارد. زیرا آلیاژ به کار رفته در ساخت آن با آلیاژ ریشه زیری مناسب است.
روکش با آلیاژهای طلا
این نوع روکش برای افرادی که روکش ایمپلنت پر زرق و برق و براق را می پسندند مناسب است. این نوع روکش از ترکیب طلا و مس و فلز های دیگر ساخته می شود. مهم ترین مزیت استفاده از این روش دوام و استحکام بالای آن در برابر شکستن و ترک خوردن می باشد.
سخن آخر
انجام مراحل صحیح و اصولی روکش ایمپلنت مستلزم رعایت موارد مهمی است. رعایت این موارد سبب می شود تا روکش استفاده شده مدت طولانی تری بر روی ایمپلنت باقی بماند.
نظرات کابران